Smartfootball: Προπόνησε τον εγκέφαλό και γίνε πιο έξυπνος και δημιουργικός παίκτης

Στην ιστοσελίδα sportvillage.cambrilspark.com, μίλησε ο διευθυντής μεθοδολογίας Smartfootball, Gerard Font, ο οποίος ανέλυσε τον τρόπο λειτουργίας της μεθοδολογίας, αλλά και τις θετικές επιρροές που έχει στο παιδί.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Gerard Font...

Ποια είναι η επιρροή του εγκεφάλου στις αποφάσεις που λαμβάνουν οι ποδοσφαιριστές; Είναι δυνατόν να εκπαιδεύσετε το πιο πολύπλοκο όργανο στο ανθρώπινο σώμα για να γίνεις πιο επιδέξιος παίκτης; Σας εξηγούμε πώς να γίνει κάποιος χρησιμοποιώντας τη μέθοδο Smartfootball.

Το Smartfootball είναι μια μεθοδολογία που δημιουργήθηκε από τον Juan Luis Martinez, βασισμένο στη νευροεπιστήμη και αποσκοπεί στην εκπαίδευση έξυπνων και δημιουργικών παικτών.

Αυτή η μεθοδολογία τίθεται σε εφαρμογή, μεταξύ άλλων, στην Smartfootball Academy η οποία εδρεύει στο Complex Esportiu Futbol Salou. Ο διευθυντής μεθοδολογίας στη Smartfootball Academy, Gerard Font μίλησε και ανέλυσε τι είναι η μεθοδολογία Smartfootball και πως λειτουργεί:

Τι είναι το Smartfootball?

Συχνά χαρακτηρίζεται ως μεθοδολογία, αλλά στην πραγματικότητα το Smartfootball είναι ένα Εκπαιδευτικό Σύστημα, καθώς ξεπερνά αυτό που μπορεί να γίνει μέσα σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Η μεθοδολογία βασίζεται στην πλαστικότητα του εγκεφάλου και σκοπός είναι να εκπαιδεύσει πιο έξυπνους και πιο δημιουργικούς παίκτες.

Η νευροεπιστήμη εφαρμόζεται στο ποδόσφαιρο;

Ακριβώς. Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι ο εγκέφαλος, το πιο πολύπλοκο όργανο στο ανθρώπινο σώμα, έχει πλαστικότητα, είναι εύπλαστο και ότι μπορεί να αλλάξει, να μάθει και να ξεχάσει κατά τη διάρκεια της ζωής. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι όταν αντιμετωπίζει τα συναισθήματα και παίρνει αποφάσεις, υπάρχει ένας περίπλοκος συνδυασμός χημικών και ηλεκτρικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο. Συνολικά, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις επιστημονικές γνώσεις.

Πώς ακριβώς προπονούνται οι πιο ευφυείς και δημιουργικοί ποδοσφαιριστές;

Δουλεύοντας τη διαχείριση των συναισθημάτων και το σχεδιασμό εμπειριών κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Είναι αυτό που ονομάζουμε συνεδρίες μάθησης.

Στο Smartfootball, η εργασία μας βασίζεται στην ιδέα ότι ένα άτομο είναι ο εαυτός του και οι εμπειρίες του. Έτσι, στις συνεδρίες μάθησης δημιουργούμε αυτές τις εμπειρίες, καταστάσεις και τεχνικά και συναισθηματικά πλαίσια που μπορούν να βοηθήσουν τους παίκτες να μάθουν πώς να πάρουν μια καλύτερη απόφαση μόνοι τους.

Αλλά πως δημιουργούνται αυτές οι εμπειρίες;

Αντί να σχεδιάζουμε προπονήσεις όπου οι παίκτες ακολουθούν μόνο τις οδηγίες των προπονητών και εξασκούν το σώμα τους, κάνουμε ερωτήσεις και αναλύουμε τις καταστάσεις για να τους αναγκάσουμε να σκεφτούν γιατί πήραν αυτή την απόφαση και όχι μία άλλη και αν ήταν η καλύτερη επιλογή που είχαν.

Όταν απαντούν σε αυτές τις ερωτήσεις, εκπαιδεύουν επίσης το μυαλό τους και δημιουργούν νέα νευρικά κυκλώματα, νέες εμπειρίες και γνώσεις που αργότερα μπορούν να χρησιμοποιήσουν στους αγώνες τους για να παίρνουν πιο έξυπνες και δημιουργικές αποφάσεις.

Στο Smartfootball δίνουμε μεγάλη σημασία στη διατύπωση των ερωτήσεων, την εργασία της μνήμης και την αντιμετώπιση των "λαθών" ως ευκαιρίες μάθησης.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να τονωθεί ο εγκέφαλος;

Επειδή στο ποδόσφαιρο τα πάντα συμβαίνουν πολύ γρήγορα και οι παίκτες πρέπει να είναι σε θέση να αναλύουν το περιβάλλον και να λαμβάνουν αποφάσεις μέσα σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Μαθαίνοντας να προβληματίζονται και να θέτουν στον εαυτό τους βασικά ερωτήματα και συγκεντρώνοντας εμπειρίες που δημιουργούν νέα νευρικά κυκλώματα, είναι αυτό που τους κάνει πιο ευέλικτους και δημιουργικούς παίκτες.

Επιπλέον, η απόκτηση υψηλών επιδόσεων δεν αρκεί. Όπως συνήθως αναφέρει ο δημιουργός της μεθοδολογίας Smartfootball, Juanlu Martinez: «Έχουμε παίκτες με σώματα Formula 1 με εγκεφάλους μοτοσικλετών».

Έχουν δοκιμαστεί οι επιστημονικές βάσεις του Smartfootball σε επαγγελματικές ομάδες;

Ναι, έχουν δοκιμαστεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Ο Juan Luis Martinez ήταν ο διευθυντής Μεθοδολογίας της Εσπανιόλ (1999-2008) και ήταν μέλος του τεχνικού τιμ της πρώτης ομάδας για τρεις σεζόν (2007-2010).

Από την Εσπανιόλ πήγε να διευθύνει την Ακαδημία της Ντιναμό Μόσχας, όπου ήταν διευθυντής Μεθοδολογίας. Το 2017 επέστρεψε στην Ισπανία για να αναλάβει τη Μεθοδολογία της Ρεάλ Μαδρίτης και να δημιουργήσει μια ομάδα έξυπνων και δημιουργικών παικτών. Αργότερα, στο Changchun Yatai στην Κίνα, επειδή στην Κίνα επενδύουν πολλούς πόρους για την κατάρτιση καλών παικτών. Έχει επίσης δοκιμαστεί από τις συμβουλευτικές υπηρεσίες μας με συλλόγους απ' όλο τον κόσμο και σε επαγγελματικά και εκπαιδευτικά επίπεδα.

Βλέπετε αποτελέσματα σε παίκτες που βρίσκονται στην Smartfootball Academy;

Απολύτως. Η Ακαδημία μας δίνει την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη μεθοδολογία σε διεθνές επίπεδο, καθώς έχουμε παίκτες από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς όπως η Ινδία ή η Αργεντινή, μεταξύ άλλων. Πολλές χώρες δεν έχουν αναπτυγμένη ποδοσφαιρική νοοτροπία και όταν φτάνουν και αρχίζουν να εκπαιδεύονται με τη μεθοδολογία Smartfootball βιώνουν ένα είδος βραχυκυκλώματος. Έχουν εκπαιδευτεί να υπακούν σε οδηγίες του προπονητή. 

Αλλά όταν φεύγουν, μετά από μήνες έχοντας εκπαιδευτεί με το Σύστημα Smartfootball, τότε μπορείς να δεις την εξέλιξή τους. Όταν πασάρουν την μπάλα, πραγματοποιούν μια κίνηση ή οποιαδήποτε άλλη ενέργεια στο παιχνίδι και ξέρουν γιατί το κάνουν. Είναι πιο ακριβείς στις κινήσεις τους.

Οι παίκτες Κ11 και Κ12 στο club μας, Tecnifutbol, οι οποίοι είναι 10-11 ετών ξεκίνησαν την εκπαίδευση Smartfootball όταν ήταν μικρότεροι και σήμερα είναι πραγματικές μηχανές σκέψης. Συζητάμε μαζί τους σχετικά με τα ποδοσφαιρικά ζητήματα, που οι περισσότεροι προπονητές δεν θα ήξεραν πώς να τα αντιμετωπίσουν.

Προσφέρετε εκπαίδευση στο Smartfootball;

Ναι, το κάνουμε. Προσφέρουμε ειδική εκπαίδευση σε προπονητές, συμβουλευτικές υπηρεσίες και καμπ ποδοσφαίρου για να μάθουν και να αρχίσουν να δουλεύουν με το σύστημα Smartfootball.

Θα εφαρμοστεί η Νευροεπιστήμη στο ποδόσφαιρο του αύριο;

Ναι, στην πραγματικότητα, το ισπανικό και το καταλανικό ποδόσφαιρο ήδη ακολουθεί αυτόν τον δρόμο. Υπό αυτή την έννοια, αυτό που κάνει ο Juanlu Martinez με το Smartfootball είναι να οργανώσει και να παρέχει ένα επιστημονικό υπόβαθρο σε έναν τρόπο παιχνιδιού και λίγο ή πολύ ήδη πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει η τάση αυτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν χώρες οι οποίες είναι διστακτικές.