Το Smartfootball βελτιώνει την λειτουργία του εγκεφάλου

Ο Albert Vinas i Aliau έχει 20 χρόνια εμπειρία ως εκπαιδευτής στην σχολή προπονητών της Καταλανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, διευθυντής, συντονιστής και προπονητής σε πολλές ισπανικές και άλλες διεθνείς ομάδες. Αυτή την στιγμή είναι διευθυντής του  Smartfootball και της Tecnifutbol International Academy. Παρακάτω παρουσιάζεται μεταφρασμένη η συνέντευξη που έδωσε στο smartfootball.es στην οποία απαντάει σε βασικά ερωτήματα που σχετίζονται με την καινοτόμο μεθοδολογία Smartfootball.

 Τι είναι το  Smartfootball

‘’Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο δίνει έμφαση στο τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του παίκτη, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Στόχος είναι η ¨διαμόρφωση¨ του εγκεφάλου. Έως τώρα υπήρχε εμμονή με το πως θα βελτιωθεί η τεχνική, η τακτική και η φυσική κατάσταση, ωστόσο δε γίνεται να ξοδεύουμε όλο τον χρόνο στις προπονήσεις για να βελτιώσουμε την ταχύτητα ή άλλες φυσικές ικανότητες. Το σημείο που εντοπίζουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης είναι ο εγκέφαλος,  καθώς χρησιμοποιούμε μόνο το 10-15% της ικανότητας του’’.

Πως διαμορφώνουμε τον εγκέφαλο ;

 ‘’Με προβλήματα (ασκήσεις) που απαιτούν ¨δουλειά¨απο τον εγκέφαλο όσο αφορά την ανάλυση, τη σκέψη και τέλος, την εκτέλεση. Ο παίκτης πρέπει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που διαθέτει. Με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζουμε τις προπονήσεις με στόχο ο παίχτης να μπει στη διαδικασία να λαμβάνει αποφάσεις καθ΄όλη τη διάρκειά της. Έτσι αντιλαμβάνεται πολύ καλύτερα αυτά που συμβαίνουν γύρω του, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα’’. 

Σε τι ηλικία μπορεί κάποιος να ξεκινήσει το Smartfootball;

 ‘’Από τη στιγμή που ένα παιδί έχει την πρώτη του επαφή με την μπάλα, θα μπορούσε να ξεκινήσει και μαθήματα πάνω στο Smartfootball. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να έχεις μια άσκηση που να περιλαμβάνει μπάλα, έναν αντίπαλο, χώρο, τον συμπαίκτη σου και τους κανόνες του παιχνιδιού. Αυτές είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να μπει σε λειτουργία η διαδικασία λήψης αποφάσεων. Έτσι, δημιουργούνται απρόβλεπτες καταστάσεις στις οποίες οι παίχτες εξασκούνται στο να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις’’.

Ποια είναι η διαφορά του Smartfootball με άλλες μεθοδολογίες προπόνησης;

  ‘’Αρχικά, εμείς βελτιώνουμε τον εγκέφαλο ενώ, οι άλλες μεθοδολογίες επικεντρώνονται στην τεχνική και άλλες φυσικές ικανότητες. Με τον όρο ¨προβλήματα¨ εννοούμε ασκήσεις. Η σχέση μεταξύ των παικτών, του προπονητή και των προβλημάτων είναι ζωτικής σημασίας, έτσι ώστε να λειτουργήσουν κάποια βασικά στοιχεία της μεθοδολογίας μας’’:

  • Δεν δίνουμε οδηγίες. Κάνουμε ερωτήσεις
  • Ο παίκτης ψάχνει και βρίσκει λύσεις
  • Δεν κάνουμε διαλείμματα για ξεκούραση αλλά για σκέψη και προβληματισμό
  • Το λάθος είναι ευκαιρία για μάθηση
  • Δεν υπάρχει αποκλειστική προπόνηση φυσικής κατάστασης

‘’Στόχος της προπόνησης είναι ο παίκτης να δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερες νευρικές συνάψεις. Επίσης, να κατανοεί καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο παίζεται το ποδόσφαιρο’’.

‘’Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η προπόνηση μας δίνει έξυπνους και δημιουργικούς ποδοσφαιριστές’’